dinsdag 2 juli 2013

En dan ineens ben je schrijfster.

Sinds die heuglijke dag vorig jaar in september, waarin Henk me haast achter mijn computer duwde, ben ik schrijfster.
Hij was mijn jankerige gezeur over ‘Ik zou zo graag iets creëren’ zo beu, dat hij mij ‘de meest ideale situatie voor mogelijk’  voorstelde.
“Lies, jij gaat boven zitten, ik wil je hier beneden niet meer zien, ga schrijven!  Ik zorg de komende twee weken voor het eten, de huishouding en de hondjes.  Jij hoeft nergens aan te denken, alleen aan je boek.”  Hoe goed kun je het krijgen!
Als ik dat zou weigeren dan was ik pas echt een lafaard, dat begreep ik meteen, maar aangezien ik me niet zomaar wilde laten dirigeren en me ook wel comfortabel voelde in mijn gedrein, gaf ik eerst nog wat tegengas.
“Hoe kan ik nu schrijven onder deze omstandigheden! Ik heb helemaal geen inspiratie!”
Koppig bleef ik in de tuin zitten mokken.

De volgende dag kroop ik toch maar eens achter de pc.  Henk had gelijk, als ik dan zo nodig iets wilde creëren, dan moest ik er ook aan beginnen.
Het idee voor een boek bestond al een aantal jaren. Indertijd had ik het erg druk maar zelfs toen had ik al wel enige pagina’s geschreven. Nu had ik alle tijd, dus wat lette mij?
Ik begon met teruglezen en was eigenlijk best verbaasd over wat ik allemaal al op papier had staan. Ik raakte weer enthousiast en bleef boven, zoals voorgesteld.
En de volgende dag weer en daarna weer, tussen de middag stond er een gezellig gedekte tafel en salade klaar en dan ging ik weer.
Ik werd helemaal  gegrepen door het verhaal maar ook door het schrijfproces.
Nu ik dus alle tijd nam om te schrijven en me niet af liet leiden door huishoudelijke en sociale beslommeringen, kwamen de woorden haast als vanzelf onder mijn vingers vandaan.
Soms las ik stukjes na en dan stond ik versteld, heb ik dat geschreven?  Soms had ik iets beschreven wat ik zelf zo grappig vond, dat ik er steeds om moest lachen.

Henk was blij voor mij, maar begon af en toe toch wel wat te morren omdat ik zijn voorstel wel heel erg letterlijk nam. In huis voerde ik geen reet meer uit en mijn sociale leven lag stil.
Maar ik was in opperbeste stemming. “Dat is toch ook erg fijn, Henk”, hield ik hem voor.
Winter kwam en Henk ging op tournee naar Zwitserland.
Twintig dagen zat ik als een kluizenaar op mijn etage, waar de houtkachel snorde en de honden de hele dag aan mijn voeten lagen.
Beneden liet ik de kachels uit, teveel werk. Met Henk verdwenen ook de heerlijke maaltijden voor twintig dagen. Een sober leven maar door mijn nieuw ontdekte passie genoot ik daar juist van, ik hoefde met niemand rekening te houden. Ik had mijn gedachten voor mezelf.
Op een dag trok ik de stoute schoenen aan en stuurde een gedeelte van mijn manuscript naar een uitgever.
“Er zit potentie in,” was hun antwoord, "schrijf maar lekker door!”


Inmiddels is het juli. Sinds maart weet ik dat het boek in november uitgegeven wordt, sinds april ligt het al bij de uitgever. Op dit moment ben ik bezig met boek twee, wéér een uitdaging!
Sinds die dag in september is de schrijfster in mij wakker geworden, ze houdt me de hele dag bezig.
De juiste maat houden, is wel een aandachtspunt. Van schrijven wordt je asociaal.
Het verhaal blijft maar door mijn hoofd spoken en als ik eenmaal achter de computer zit, ben ik er bijna niet van weg te timmeren. Natuurlijk probeer ik dit ook regelmatig los te laten en me met m'n geliefde Henk bezig te houden, wat overigens ook geen straf is, maar dan sluipt er weer een zin in mijn hoofd en moet ik toevallig even boven zijn.
Gelukkig blijft Henk me nog steeds verleiden met zijn heerlijke maaltijden! Als hij echt boos is doet hij dat niet meer, dan moet ik op gaan passen...

____________________________________________________________________________________
In 2007 ben ik samen met Henk (contrabassist) verhuisd naar het Franse platteland.
Over deze wonderlijke periode heb ik een boek geschreven:

Ben je geïnteresseerd?  Via deze linken kun je het bestellen:
  Bol.com  
boek € 16,95

  Ebook  
  ebook: €4,99
 
Toekomstmuziek in Frankrijk, dromen over de grens
uitg.: Vandorp educatief/ Grenzeloos
Het verhaal over een waarzegster en een muzikant die samen hun geluk in Frankrijk willen beproeven om daar een centrum voor muziek en levenskunst op te zetten

Als Lies op een avond Henk ontmoet slaan de vonken direct over. Behalve hun artiestenbestaan blijkt al snel dat ze ook hun passie voor Frankrijk delen.
Het begint met dromen over 'later als...' maar hun enthousiasme haalt de droom in. Samen storten ze zich in het avontuur en belanden van het ene toeval in het andere.
Een verhaal vol humor, over passie en durf, dromen en aanpakken, liefde en loslaten maar vooral over verwondering.
Wat kan er veel gebeuren als je gewoon ‘ja’ durft te zeggen! Zij gaan er in ieder geval vanuit dat hun idee fantastisch is en alle gebeurtenissen lijken dit ook te bevestigen…


Deel twee komt uit in september/ oktober 2014

1 opmerking:

  1. Getroffen ben ik door je omschrijvingen van Brabant en meer dichtbij de straat en het kerkhof. Wat het voor je betekende en dat je weg wilde. Het boek wordt daarom zo goed omdat je in je samenspraak met Sofie zo feilloos aangeeft dat er altijd generatiespanningen zijn en jezelf terugkeerde naar een "saai" stil leven in Frankrijk. Als de veellezer je boek ontdekt zou de omschrijving van die spanningen die zich in een mensenleven KUNNEN voordoen wel eens de drager van je boek kunnen blijken.

    Groeten uit oud Drimmelen, Sjaak.

    BeantwoordenVerwijderen